e
sv

TIP FAKÜLTESİ’NDE OKUMAK (Ceren Altın – Ezgi Güven)

30 Ocak 2021 15:00
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Herkese Merhabalar,
Biz Tıp Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisiyiz. Adımız, Ezgi ve Ceren!
Sizlere tıp fakültesi hakkında genel bir bilgi vermek istedik.
Tıp fakültesi bildiğiniz üzere 6 yıldır.Eğer bizim gibi hazırlık okursanız 7 yıl sürecektir. 1.ve 2.sınıfta teorik dersleri,3.sınıfta klinik eğitimin teoriği görülür ,4.ve 5.sınıfa gelindiğinde stajlar başlar ve 6.sınıfta intörn olunur.6 senenin sonunda pratisyen hekim olarak mezun olursunuz ve sağlık ocakları,ana ve çocuk sağlığı merkezleri,verem savaş dispanserleri,ssk dispanserleri, kurum hekimlikleri ,devlet hastanesi acil servisleri ,özel hastane ve polikliniklerde pratisyen hekim olarak görev alabilirsiniz fakat bir bölüme yönelmek istiyorsanız dünyanın en zor sınavı olan ve yılda 2 kez Nisan ve Eylül aylarında gerçekleşen TUS sınavına girip puanınıza bağlı olarak seçtiğiniz bölüm doğrultusunda 3-6 sene arasında asistanlık yaparak eğitiminizi başarıyla tamamlarsanız uzman doktor olabilirsiniz.

Tıp fakültelerindeki sınav sisteminden bahsetmek istiyoruz.Bizim fakültede vize ve final sistemi yerine kurul/komite sistemi var. Örneğin şu an okuduğumuz 2.sınıf 5 kuruldan oluşuyor ve her kurulun dersleri kendi içerisinde entegre olarak bulunuyor. Biz en son kalp-damar ve solunum sistemi kurulunu bitirdik şimdiki kurulumuz beslenme ve metabolizma Her kurulda kurul derslerinin hepsini içeren sadece 1 tane sınav oluyoruz ve eğer sene sonunda kurul sınavlarının ortalaması 75 ve üzeri olmazsa tüm kurulları kapsayan final sınavına giriyoruz.Finalin %40 ı alınarak tekrar hesaplama yapılıyor ve ortalamanız 60 ve üzeri olmazsa bütünleme sınavına giriliyor. Eğer bütünleme sınavında da 60 ve üzeri ortalama yapamazsanız sınıfta kalıyorsunuz.Kurul sisteminin güzel yanı final ve büte kalmadığınız sürece bir daha bitirdiğiniz kurullardan sorumlu olmuyorsunuz.Tabi bu sistem her okulda değişiklik gösterebilmektedir.Bazı okullarda zorunlu final ve büt bulunabiliyor.

Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi tıp fakültesinin gerçekten bu kadar zor mu olduğuydu. Cevap veriyoruz bu gerçekten size bağlı olarak değişir.Planlı çalışarak ve en önemlisi bölümünüzü seviyorsanız söylenenlere kulak asmayın bunlar sizi strese sokmaktan başka bir işe yaramayacaktır.Ayrıca tıp fakültesi = ezber demek değildir tekrarlarınızı düzenli yaptığınız sürece aklınıza zaten giriyor ve öğrenmiş oluyorsunuz.Derslere düzenli girip tekrarlarınızı yaparsanız ve sınav haftası yaklaşınca çalışma temponuzu arttırırsanız her şeye vakit ayrılabilirsiniz. Mesela biz sporumuzu da gezmemize de hobilerimize de vakit ayırabiliyoruz. Eğer bu düzene uyarsanız ne kendinizden ne de uykunuzdan feragat etmek zorunda kalırsınız.

Evet söyleyeceklerimiz bunlar diğer bölümlere göre zor olduğunu kabul ediyoruz ancak hayatlarına dokunacağınız insanları düşününce ve emeklerinizin karşılığınızı alacağınızı bilmek tüm zorluğunu unutturuyor.

Tıpla ilgili ve sağlıklı yaşamla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz @yasamiinezgisii adlı bloguma göz atabilirsiniz. Hepinize iyi çalışmalar !

Ceren Altın – Ezgi Güven (Medipol Üniversitesi – Tıp Fakültesi)

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

TIP FAKÜLTESİ’NDE OKUMAK (Ceren Altın – Ezgi Güven)