e
sv

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Tanıtımı

25 Nisan 2021 18:20
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 1

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü; bu alandaki temel kavramların öğrenildiği, toplumsal iş hayatına yönelik ekonomik ve sosyal konulara dayalı bir eğitim dalıdır. Bu bölümün amacı geçmişte meydana gelen ve şu an yaşanan siyasi kavramların incelenmesini ve araştırılmasını sağlamaktır. Bunları yapabilecek düzeyde öğrenciler yetiştirmeyi hedefler. Son zamanların en popüler üniversite bölümlerinden olan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, geleceğe yönelik meslek yorumlarında sıklıkla yanlış ifade edilmektedir. Bu bölümü okumak isteyen öğrenciler, elbette siyasi konular dahilinde yetiştirilmektedir ancak siyasetin temeline hakim olunup asıl amacın yönetici yetiştirmek olduğu da akıldan çıkarılmamalıdır.

Bu bölümü tercih etmek isteyenlerin siyaset tarihi, ulusların siyasi olayları ve politika gibi alanlara ilgi göstermesi, disiplin sahibi ve araştırmacı olması gerekir. Yöneticilik hedefi olan adayların da kesinlikle tercih etmeleri gerektiğini belirtebiliriz. Zira gerek hitabet gerekse de yönetim organlarına hakim olan gençler, bulundukları yapılarda liderlik özelliklerini çok kolay dışarı vurabilecek ve yönetimi teknik anlamda da sağlayabileceklerdir.

4 yıllık lisans eğitiminin verildiği Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğrenciler mezun olabilmek için 240 AKTS kotasını doldurmak zorundadır. Bu klasik bir gerekliliktir ancak eğitim süresi boyunca bu bölümün öğrencilerinin kendilerini geliştirecek alan bulabilmek konusunda da fazlasıyla şanslı olduğunu ifade edebiliriz.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında başarılı olmak isteyen öğrencilerin üniversite yaşantısını; kendini arama ve tanımlama dönemi olarak görmesi gerekir. Bir alan seçilmelidir ve o alanda uzmanlaşmak hedeflenmelidir.

Siyaset Bilimleri ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Hangi Dersler Var?

  1. Siyasete Topluma Giriş
  2. Uygarlık Tarihi
  3. Siyaset Tarihi
  4. Uluslararası Örgütler
  5. İktisada Giriş
  6. Türk Siyasi Tarihi
  7. Uluslararası Hukuk
  8. Dış Politika Analizleri
  9. Hukukun Temel Kavramları
  10. Diplomasi Tarihi

Politika derslerinin sıklıkla yer aldığı söylenebilir ancak bu bölümün bağlı olduğu fakülteye göre de değişkenlik gösterecektir. Üniversite seçimi yaparken mutlaka fakültenize de hedefleriniz doğrultusunda dikkat ediniz.

Bölümü başarılı bir şekilde bitirenler ‘‘Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Diploması’’ almaya hak kazancaktır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olanlar için genel bir kısıtlama veya sınırlama bulunmamaktadır. Hedefi diplomasi adına olanlar Dışişleri Bakanlığı’nda çalışabilir. Öte yandan farklı bakanlıklarda çalışma olanağı da elde edebilirler. Danışmanlık yapabilirler; diplomat veya şirket yöneticisi pozisyonunda çalışabilirler. Sivil toplum kuruluşlarında, siyasi partilerde, Ticaret Bakanlığı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Dışişleri Bakanlığı’nda çalışabilirler. Değişen ve gelişen dünya dahilinde bu bölümün mezunlarının son dönemlerde dijital alanlara yöneldiği ve “digital marketing” olarak global adlandırılan birimlerde uzmanlaştığı gözlemlenmiştir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü iş fırsatları yalnızca siyasetin içerisinde bulunmakla sınırlı değildir. Bu kişiler uluslararası kuruluşlara ya da siyasi oluşumlara danışmanlık hizmeti de sunabilir. Ayrıca gereken kriterleri karşıladıkları takdirde kamu çalışanı veya akademisyen de olabilirler. Bölümle ilgili sorularınızı ve yorumlarınızı mutlaka bekliyoruz!

Öğrenci Kürsüsü Editör

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Tanıtımı