e
sv

Fen Bilgisi Öğretmeni Olmak

09 Ocak 2022 20:31
fen bilgisi
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 5

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yeni bir başlangıçta, ikinci yazım ile Kürsü‘de olmanın heyecanını hissediyorum. İlk yazımı Fen Bilgisi Öğretmenliği 1. Sınıf öğrencisi olarak sizlerle paylaşmıştım. Şimdi ise mezun oldum ve adımın önüne öğretmen sıfatını eklemenin tatlı gururunu yaşıyorum. Bilim, teknoloji, mühendislik, doğa, evren ve insan durağan olmayıp dinamikliği ile yeni kapılar açıyor hayatımızda. Haliyle “okul bitti, oldum ben” demeyle olmuyor. Fen Bilgisi öğretmeni olmak için yol uzun, yolculuk bir hayli keyifli… Bu yazı ile alanıma karşı ilgisi, merakı olan öğrenci dostlarıma ve yolun başındaki meslektaşlarıma tavsiyelerde bulunmak istiyorum. İlk tavsiyem ise olmak istediğiniz yeri sevin, öğretmen olmak istiyorsanız hele çok sevin… 

Fen Bilgisi Benim için Hep Özeldi!

“Fen Bilgisi Öğretmenliği” okumak hiçbir zaman bir zorunluluk olmadı bende. İsteyerek ve severek attım ilk adımımı. Alanım içerisinde okuduğum üniversitenin başarısı ve kadrosu hakkında epey bir araştırmam olmuştu başlangıçta. Sonrası elbette kolay olmadı. Uygulamalı dersler, sınavlar bir yana; bilimsel düşünmenin ve sorgulamanın bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi, öngörülerin geliştirilmesi, modern düşünceler sentezleme vb. birçok konuda yeterlilik sahibi olunması açısından eğitimler aldım. Geçen 4 sene sonunda görebiliyorum ki muazzam laboratuvar destekli eğitimler bakış açıma büyük katkı sağladı. Laboratuvarların kıymeti bilinmeli ve gerçek manada değerlendirilmeli. Bunun yanında alan bilgisi yeterliliğini gösterebilecek yöntemleri bilmek, öğretmenliğin en zevkli yanı. Bireysel farklılıkları ile sınıfları doldurmuş yüzlerce öğrencinin şifresini çözmek iyi bir eğitim bilgisi gerektiriyor. Bu noktada formasyon derslerine ayrı bir önem veriyorum. İnsanın yapısını anlamak için gelişim psikolojisini, öğretebilmek için öğrenme psikolojisini, sınıfı etkin kılabilmek için öğretim ilke ve yöntemlerini, otoriteni oluşturabilmek için sınıf yönetimini ve öğrencini anlayabilmek için rehberlik vermeyi bilmek gerek. Bu yalnızca iyi bir öğretmen olabilmenin şartı olmayıp, ileride bilinçli ebeveynler olmak adına da oldukça değerli. Bu konuda çeşitli seminerlere katılabilir, sertifikalı etkinliklere de başvurabilirsiniz.

Populer Science ve TÜBİTAK destekli alan sertifika programları bu konuda sizleri geliştirmek için muazzam projeler oluşturuyor. Açıkçası buralardan edindiğim deneyimlerim sayesinde farklı üniversitelerdeki akademisyen hocalarım ve öğrenci arkadaşlarım ile tanışmak, meseleleri farklı bakış açılarını görerek değerlendirmek bana oldukça keyif vermişti. TÜBİTAK ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve hocalarımın desteği ile sahiplenildiğimi hissediyorum. Sizlerde çevresi geniş bu alanda mevcut kaynaklardan yararlanabilir, bilimsel örgütlenmeler ile kendinizi geliştirebilirsiniz. Aslında hepimiz yeterliyiz! Öğrenmek, öğretmek, gelişmek sadece bizim istekli duruşumuza bağlı. Bu yolda istekliliği ile canlara can olalım, bilimde ülkemize umutlar yetiştirelim.. Bir dahaki konuşmalarda görüşebilmek üzere!

İkranur Şengün – İnönü Üniversitesi

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • Elmas
    2 yıl önce

    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler☺️

    yorum beğen

Sıradaki içerik:

Fen Bilgisi Öğretmeni Olmak