e
sv

Türkiye’de Kripto Para Kullanımı

27 Nisan 2021 03:07
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kripto paraların dünya genelindeki toplam değeri trilyonlarla ifade edilmektedir. Türkiye’de kripto para kullanımı ile ilgili bir araştırma, ülkemizin Avrupa’da 1. dünyada ise 4. sırada olduğunu ortaya koymuştur. Kripto para ile ilgili yeni düzenlemeler yapılması ve önünün açılması temenni edilirken, geçtiğimiz günlerde kripto para kullanıcılarını üzen bir gelişme yaşanmıştır.

Buna göre ödemelerde artık kripto varlık kullanılması yasaklanmıştır. Resmi Gazete tarafından yayınlanmış olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yönetmeliği uyarınca; kripto varlıkların ödeme sırasında gerek doğrudan, gerekse dolaylı olarak kullanılamayacağı açıklanmıştır. Bu hüküm 30 Nisan 2021 itibariyle yürürlük kazanacaktır.

Türkiye’de Kripto Para Yasağı

Ödemelerde kripto varlık kullanımına ilişkin yasak, bu varlıklarla ilgili hizmetleri de kapsamaktadır. Bu itibarla; ödemelerde herhangi bir kripto varlığın kullanılabilmesine yönelik hizmet sunulması da yasaklanmıştır. İlgili yönetmelikte yer alan ifadeler özetle şöyledir:

Dağıtık defter yahut farklı bir teknoloji ile sanal olarak meydana getirilen ve dijital ağlar vasıtasıyla dağıtılan gayri maddi varlıklar ödemelerde kullanılamayacaktır. Yani menkul kıymet, ödeme aracı, elektronik para, kaydî para, îtibârî para veya diğer sermaye piyasası aracı şeklinde nitelendirilemeyen tüm varlıklar buna dâhildir.

Elektronik para ihracı esnasında ve ödeme hizmetlerinin sunumunda doğrudan veya dolaylı olarak Türkiye’de kripto para kullanımı artık mümkün değildir. Elektronik para ve ödeme kuruluşları kripto varlıklara yönelik saklama, alım satım, ihraç veya transfer hizmeti veren platformlara aracılık edemeyecektir. Aynı şekilde bu platformlar üzerinden gerçekleştirilecek fon aktarımlarında da aracılık yapamayacaklardır.

Türkiye’de Kripto Para Kullanım Yasağı ile İlgili Açıklama

Yukarıdaki karara istinâden Merkez Bankası ‘telâfi edilemeyecek mağduriyetler oluşma riskinin bulunduğunu’ belirtmiştir.

Türkiye’de kripto para kullanımı hususundaki bu düzenlemeye ilişkin yapılan açıklama kısaca şu şekildedir:

  1. Kripto varlıkların hiçbiri denetim ve düzenleme mekanizmasına tâbî değildir.
  2. Merkezî muhatabı yoktur.
  3. Piyasa değerleri sürekli değişmektedir.
  4. Anonim bir yapısı olduğu için kanunlara muhâlif faaliyetlerde kullanılmaktadır.
  5. Cüzdanların çalınma riski vardır.
  6. Yâhut cüzdanlar sahibinin bilgisi olmaksızın usülsüz olarak kullanılabilir.
  7. İşlemler geri döndürülemez niteliktedir.
  8. Bu yüzden taraflar açısından ciddi riskler taşımaktadır.
  9. Kripto varlıkların ödeme alanında kullanımına dair birçok girişimde bulunulduğu görülmüştür. Fakat yukarıda bildirilen gerekçeler, bu varlıkların ödeme işlemlerinde kullanılmasını riskli hâle getirmektedir. Güven zaafiyetine yol açabilecek unsurlar barındırmaktadır.

Sonuç

30 Nisan 2021 tarihinden itibaren ülkemizde bundan böyle ev, araba veya başka bir malın satışı sırasında kripto para kullanılamayacaktır. Kripto parayla alım-satım işlemleri yapılamayacaktır. Bununla amaçlanan bir diğer şey fiyat-para birimine karşı gerçekleşen rekabetin azaltılmasıdır. Ödemeler fiyat-para yani TL üstünden yapılmaktadır. Oysa Türkiye’de kripto para kullanımı TL’nin rakibi olması demektir.

Kripto varlıklarla ilgili bu yeni düzenleme, Türk parasının korunması için atılmış önemli bir adımdır. Öte yandan PTT ve banka dışındaki ödeme ve elektronik para şirketleri de kripto paralarla alım-satım, bunlara yönelik saklama, transfer ya da ihraç hizmetleri sunanlara aracılık edemeyecektir. E-para kuruluşlarından bazıları kapatılacaktır. Papara ve Paribu gibi kripto para borsaları ile bankalar bunun dışındadır.

Türkiye’de Kripto Para Yasaklandı mı?

Kripto para tamamen yasaklanmamıştır. Yatırım hâlâ devam etmektedir. Yasaklama sadece, ödemelerde dolaylı veya doğrudan kripto para kullanmayı kapsamaktadır. Bu düzenleme spekülatif hareketlerin meydana getireceği mağduriyetleri önlemek ve yatırımcıları korumak için getirilmiştir. Durumu kontrolü mümkün bir düzleme çekmek amaçlanmaktadır.

Öğrenci Kürsüsü Editör

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

  • Devran
    3 yıl önce

    Yazınız gayet güzel ancak son paragrafı hatalı. Bu düzenlemenin amacı; herhangi bir mağduriyeti gidermek değildir. Temel amaç vergilendirilebilirliği sağlamaktır. Yoksa ne amaçla kullanıldığı, kimi nasıl mağdur ettiği, kimsenin umrunda değildir.

    yorum beğen

Sıradaki içerik:

Türkiye’de Kripto Para Kullanımı