e
sv

SAĞ BEYİN AKTİVASYONUNUN ÖĞRENMEDEKİ ÖNEMİ NEDİR?

04 Mayıs 2021 14:50
avatar

Merve_karabulut

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yeni ve umut dolu bir haftadan yeniden merhaba arkadaşlar 🙂

Bugün, önceki yazımda bahsettiğim gibi sağ-sol beyin konusuna değineceğim ve özellikle sağ beynin önemi ve aktivasyonu için bazı yöntemleri paylaşacağım.

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki başarılı ve dengeli bireyler beynin her iki tarafını da etkin ve aktif kullanabilenlerdir. Yani aslında her iki lobumuzu da etkin kullanmaya ihtiyacımız var.

Peki eğitim sisteminde ne mi oluyor?

Okul öncesi dönemde başlayan sağ beyin ağırlıklı; müzikli oyunlu şiirli öğrenme modeli ilerleyen yıllarda yerini sol beyin kullanımı ağırlıklı bir akademik modele bırakıyor. Özellikle lise ve üniversite sınavları hazırlık dönemi, ders müfredatı ve ezber gerektiren sistem nedeniyle ağırlıklı olarak sol beynimizi kullanmaya giderek alışıyoruz.

Peki bilim insanları ne diyor? Esasında sağ lobun resmin bütününü görebilme özelliği nedeniyle, bilgileri sırayla işleyen sol loba oranla öğrenmede çok daha hızlı ve etkin olduğu söyleniyor ve çalışmalarla görülüyor.

Yani tüm bu sistemin içerisinde biz ne yapabiliriz, sağ beyni aktive edecek bilinçli eylemlerde bulunabiliriz.

Sol beyin “kelime” odaklı, mantıksal, matematiksel ve analizci iken; sağ beyin “görüntü” odaklı, bütünsel, yaratıcı, olumlu düşünme taraftarı ve üç boyutsaldır.

Özetle hızlı ve etkin öğrenmede beynin her iki lobu da önemli bir işlev görürken, zayıf kalan sağ lobumuz bize zaman kaybı, motivasyon ve yaratıcı düşünme eksikliği, bütünü görememe gibi durumlar yaratabiliyor.

Sağ beyni etkin kullanmak hızlı öğrenme yollarını, bütünsel bakarak konuları daha kalıcı süreli öğrenmeyi, hayal gücü ve yaratıcılığı aktive eder.

Şimdi sizlere sağ beyni daha etkin kullanmak için çok keyifli ve kolay birkaç yöntemden bahsetmek istiyorum.

Öğrenci koçluğunda da sıklıkla yararlandığım ve fayda gördüğümüz tekniklerden olan “Düş Tablosu” ve “Başarı Tablosu” ndan bahsetmek istiyorum.

Bir düş tablosu nasıl hazırlanır?

Renkli bir karton üzerine, hedeflerini, onları simgeleyen sevdiğin fotoğrafları veya kendi çizimlerini ekleyerek, hedeflerinin altına sana ne kazandıracağı ve nasıl hissettirdiğini yazabilirsin. Tablonu istediğin yaratıcılıkta süslemek ve oluşturmak sana kalmış. Sonra bunu her gün görebileceğin bir yere asabilirsin:)

Aynı şekilde bunu bir başarı tablosu olarak da hazırlayabilir; hayattaki başarılarını resmeden kareleri, seni sen yapan özellikleri bu kartona yapıştırabilir ve asabilirsin. Belirli aralıklarla bunları yenileyebilir ve güncelleyebilirsin.

Bunları hazırladığın esnada ve her gün baktığında hayal gücün ve sağ beynin aktive olacaktır. Yaş fark etmeksizin yetişkinlerle bile uyguladığım bu yöntem beklenenin çok üzerinde etkiler ve sonuçlar doğurabiliyor.

Ek olarak, klasik gibi görünse de kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştiren etkili bir yöntemdir. Sol tarafta kavramlar yerleşirken, sağ taraf hayal ederek durumu görselleştirir. Bir haber daha, televizyon izlemek sağ beyni pasifleştiriyor:)

Verdiğim örnek yöntemden yola çıkarak pek çok yaratıcı yöntemden yararlanabilir; müzik, dans, yazı yazmak gibi sanatsal etkinlikler ve sana iyi gelen, iyi hissettiren, yaratıcılığını harekete geçiren eylemleri hayata geçirebilirsin.

Buna ek olarak sağ beyin temelli pratik kodlama ve hikayeleştirme yöntemleri de sınavlara hazırlıkta sıklıkla kullanılan yöntemlerden. Biraz daha detaylı açıklama gerektiren bu yöntemlere de başka bir yazımda değiniyor olacağım.

Haftaya motivasyon ve odaklanma için bazı yöntemler ve sürpriz konulardan bahsedeceğim yazım için takipte kal 🙂

Sevgiler

Merve Karabulut – Öğrenci Koçu

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

SAĞ BEYİN AKTİVASYONUNUN ÖĞRENMEDEKİ ÖNEMİ NEDİR?