e
sv

İşletme Departmanları Nelerdir? Departmanlar Ne İş Yapar?

23 Nisan 2021 13:51
avatar

Öğrenci Kürsüsü

  • e 2

    Mutlu

  • e 1

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 1

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İşletmeler işlerinin daha kolay yürümesini sağlamak için departmanlara ayrılmıştır. Bir şirketin nasıl yönetileceği, çalışanların yetki ve sorumlulukları ve hangi hiyerarşi içinde departmanların, iş istasyonlarının belirleneceği, organizasyon yapısı ile şekillenir.

-YÖNETİM DEPARTMANI

Yönetim departmanı işletmenin her departmanın uygulanan en genel fonksiyonudur.

Yönetim kavramı işletmenin amaçlarını etkili ve verimli olarak gerçekleştirebilmek için yönetim sürecinin uygulanmasıdır. Yönetim kavramının bir diğer anlamı ise başkaları vasıtasıyla iş görmektir.

-ÜRETİM DEPARTMANI

Üretim yönetimi, üretim sürecinin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesini hedefler. Üretim yönetiminin amacı müşterilerin ihtiyacını karşılayan ürünlerin kalite, miktar, maliyet ve zaman olarak en uygun şekilde müşteri ihtiyaçlarına cevap vermek ve en fazla kârı elde etmektir.

-PAZARLAMA DEPARTMANI

Pazarlama Departmanı, bir işletmenin ürettiği ve kitlesiyle buluşturduğu ürünlerin (hizmet, ürün vb.) tanıtımının sağlanması, satışının artırılması, sektörde rakiplerle rekabet edebilmesi gibi konularla ilgilenir.

-FİNANS DEPARTMANI

Finans departmanı, işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan nakit akışının işletmenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması, izlenmesi ve kontrol edilmesiyle gerçekleştirilir.

 Finans departmanı her departmanda olduğu gibi işletmenin amaçlarına ulaşabilmesi için işletmeye yardımcı olur.

-MUHASEBE DEPARTMANI

Muhasebe departmanı işletmelerin parasal olarak ifade edilebilen her şeyin kaydını tutar.

Muhasebe departmanı işletmelerin kaynaklarının nasıl oluştuğunu, oluşan kaynakların nasıl kullanıldığını, işletmelerin yerine getirdiği faaliyetler esnasında sahip olunan kaynakların ne kadar artıp azaldığını inceler.

-İNSAN KAYNAKLARI DEPARTMANI

İnsan Kaynakları departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.

-AR-GE DEPARTMANI

AR-GE departmanı işletmelerin müşteri ihtiyaçlarında olan değişimler sonucunda üretilen ürünlerini değiştirme veya geliştirme şansı olacaktır.AR-GE departmanı sadece değişen müşteri taleplerini anlamak için önemli değildir. Aynı zamanda gelecekte insanların ihtiyaç duyabileceği ürünleri üretmenizde yardımcı olacaktır.

-HALKLA İLİŞKİLER DEPARTMANI

Halkla ilişkiler, işletmelerin çevresinden sempati, destek ve anlayış elde edebilmek ve elde ettiklerinin sürüdürülmesi için yaptığı faaliyetlerdir. Halkla ilişkiler departmanı işletmenin hedef kitlesinin davranışlarını inceler ve kötü izlenim oluşturulan hedef kitlenin düşüncelerini değiştirmek için iletişim stratejilerini kullanır.

-HUKUK  DEPARTMANI

Hukuk müşaviri, şirket veya kamu kurumuna, hükümet düzenlemeleri, sözleşmeler ve vergi gibi iş faaliyetleri ile ilgili yasal konularda tavsiyede bulunur. Bireysel veya kurumsal yasal faaliyetlerin denetimini sağlar. Dava sırasında müvekkillerini temsil eder.

Öğrenci Kürsüsü Editör

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

İşletme Departmanları Nelerdir? Departmanlar Ne İş Yapar?